2010. máj. 12.

A defektológia vége...

Ha olvastad a tegnapi bejegyzésemet, képben vagy.
Ez apropót ad arra, hogy összegyűjtsem, mi is az, ami működik teljes "agyhalál" esetére.
Hiszem, hogy nem kell, hogy sokáig dagonyázzon az ember a "defektességében".

-zenehallgatás (ahogy Kriszta is írja, milyen igaz)
-fodrásztrükk
-masszázs, illóolaj, finom tea és egyéb kényeztetések, amelyek minden érzékre hatnak

Az előbbiek nem igényelnek különösebb magyarázatot.
Ami talán többet, egy új szempont: a monotónia.

-futás, gyaloglás, úszás, lapátolás
-légzés (igen-igen jól olvasod)
-monoton tevékenységek

A monoton tevékenységek érdekes módon simítják ki az idegrendszert. Nagyon egyszerű és kevés ingerrel járó dolgok ezek.
Valahogyan úgy definiálom a teljes "agyhalált", hogy az idegrendszer csúcsra jár és kiégnek kapcsolatok. Teljesen felforrósodik a vezeték, és kiveri a biztosítékot. Nyilvánvalóan érdemes leállítani a rendszert, és nagyon finoman újra mozgásba hozni. Engedni, hogy a természetes módon helyreálljon a rend. Erre pedig a monotónia tökéletes eszköz.
A monoton mozgás arra jó, hogy lendületbe hozzon. Minden megakadás oldódni kényszerül a finom mozgástól. A kevés inger pedig arra jó, hogy teret adjon, és a kiégés következményeit az idegrendszer elszállítja.
***

Nekem a horgolás vált most be. Ahogy az ujjaim között a fonal méterei-kilométerei csak haladtak és haladtak... egyforma rendbe állva... és láttam, ahogy a színek egymás mellé sorakoznak, ez a rend belül is renddé vált.

A családom egy másik tagjának terápiás homokdombja van. Csak úgy átlapátolni 2 köbméter homokot. Beletúrni a homokba... emelni a lapátot... arrébb dobni... a homok úgy oldja a feszültséget, kisimítja az idegeket.

És a légzés. Ahogyan a levegő lágyan ki és beáramlik... és eggyé válsz általa a Létezéssel. Lehetetlen nem észrevenni az oldódást. Nem véletlen, hogy olyan sok terápiának egyenesen alapja a légzés-munka.

7 megjegyzés:

Kriszta írta...

Igen, a horgolást is akartam írni, de nem tudom miért nem tettem...
A monoton tevékenységekben is teljesen egyetértek.
A légzés, a gyaloglás újszerűnek hat számomra, de érdekes, ki fogom próbálni :) Köszönet a bejegyzésért :)

colette írta...

A tegnapit is ma olvastam... nagyon jó felvetés. A futás, mint terápia lett volna az első, amit említek, a második pedig a horgolás!
Perpillanat pedig a számítógépen töltött idő minimálisra szorítása...mert azt hiszem nálam a stressz 99%-ért ő a felelős... magamon kívül persze:-)))

Glinda írta...

Nagyon jó kis írások :) Én még az edzőtermi gépeken való tréninget is besorolnám, mp3-mal a fülben, meg az intenzív gyaloglást ki a természetbe, mint stresszoldót. A monoton műveletek tényleg kikapcsolják az agyat - de egy jó ordítás is.

Líbuc Nagy Katalin írta...

A monotónia, horgolás stb. mellé felsorolnám a sudokut, mint abszolút kikapcsolódást nyújtó tevékenységet. Mivel teljesen egy fókuszra kell koncentrálni, minden más inger kioldódik. De számomra a legjobban bevált módszer, ha kimegyek a szabadba, növények és ég közelébe, és szépségeket keresek. Miközben gyönyörködöm, elmerülök a rengeteg apró, vagy lenyűgözően hatalmas szépségben, észrevétlenül feltöltődöm. Szerintem a leghatékonyabb és leggyorsabb módszer. Ráadásul garantáltan old minden agressziót!

Szilvi írta...

Örülök, hogy ide találtam.Nálam ilyen monoton tevékenység aminek a végzése alatt alfa állapotba kerülök és mindenféle jó ötletem támad,sőt sokszor megvilágosodik minden az a vasalás. Persze csak akkor ha még elég korán van és a többiek még alszanak. A munka is el van végezve és még jól is érzem magam közben.Magam is meglepődtem ezen de működik. Egy próbát lehet, hogy Nektek is megér.

Monika írta...

Aha! Akkor ezért szeretek vasalni,amikor már semmi sem megy!!!!!Köszi Szilvi!Sejtettem,de nem vált tudatossá!

Makay Anikó írta...

Úgy saccolom, ismerős nektek ez a "teljes agyhalál"... Vicces, hogy a vasalásra nem gondoltam. A sudoku nekem sok ilyenkor... pedig csak 9-ig kell elszámolni.
A természet gyógyításához nincs mit hozzátenni... az úgy tökéletes, ahogy van.
És ez mind számítógépmentes megoldás.
És az a legviccesebb, hogy mindannyian egy számítógép mellett ülve olvassuk ezeket...