2011. jún. 22.

Rövidítés

A napokban kérdést tettem fel azoknak, akik a segítségemre vannak ügyes-bajos dolgaimban. Mivel tudom, hogy mindig segítenek, és mindig klassz válaszaik vannak, ezért le akartam rövidíteni a dolgot.

Mi lenne, ha most nem törném magamat a válasz-kereséssel, hanem egyből megtudnám a helyes megoldást? Tudod,  úgy, mint amikor a teszt válaszrészéből kikeresed rögtön a megoldást, visszafelé oldod meg a tesztet... Ó, milyen okos ötlet- gondoltam-, és nagy büszkén mentem is a kérdésemmel.
(...)
És nézd, mire jutottam. Vagyis milyen választ kaptam:
"A keresés hoz számodra ötleteket, kapcsolatokat, ami része az életednek.
Ha úgy menne az alkotás, hogy kigondolsz valamit, és pukk ott  lenne máris, akkor mi lenne benne a jó?
Nem is lenne probléma.
Nem is lenne kérdés.
Nem is lenne élet."

És bár a kérdésemre nem kaptam azonnali választ, nem rövidítette le az utamat,  valahol mélyen mégiscsak rezonált bennem.
Meghagyta nekem a keresést, és a megtalálás örömét is... 

Talán érdemes lenne jobban élvezni a folyamatot, nem csak az eredményére  koncentrálni.

Mondjuk ha együtt élünk valakivel, akkor jobban élvezhetnénk az együtt töltött időt... mert ha csak az eredményére koncentrálunk, akkor beszerezhetjük a koporsót. 
Lehet, hogy morbid az ötlet.. De állj csak meg egy pillanatra: tudod, hányan élik úgy az életüket, hogy már úgyis minden változtathatatlan,  már csak a halált várják...? Ja, hogy addig valami jó is történhetne? 
Na, az elképzelhetetlen...
És ha nemcsak a végeredményre koncentrálnánk? 
Ebben az eredménycentrikus világban?


2 megjegyzés:

Katalin írta...

ez így nagon általános

nekem

biztosan vannak, amiket azonnal meg kell válaszolni, és azonnal eredmény kell (mert a késlekedés - testi-lelki-szellemi - kárt okoz), és vannak dolgok, amik nehezebbek, súlyosabbak, azt meg kell küzdeni, végig kell élni, mert ettől lesz saját tapsztalatből született érett erős tudás...
add istenem, hogy mindíg tudjam a különbséget, tudjam, mikor kell választ csinálni, és mikor kell kész válaszért nyúlni...

Makay Anikó írta...

Azonnali eredmény kell? Én is így gondoltam.
Hű, de mennyire. És mennyi mindenben.

És az eredmény? Sok-sok küzdelem: erőltetett megoldások. Mert nem született/születhetett saját.