2016. szept. 12.

A pornófüggőségről


Mindenki, aki pornófüggő elmondja magáról, hogy a pornó neki csak pótszer. Amikor egészséges és természetes a működésed, nincs szükséged pótszerekre. Nem is érted, hogy mire kellene a pótszer. Az élet mindig jobb.
Mi a jobb, nézni egy filmet arról, hogy valaki megiszik egy üveg friss, hideg citromos vizet, vagy az, amikor te magad megiszod?
Minden attól függ, hogy valójában szomjas vagy-e...  ugye? Ha igen, akkor nem kérdés, hogy nem éred be a filmmel. De ha nem vagy szomjas, akkor kezdődik a saját magad átverése. Meghekkeled magadat.

Ha szomjas vagy, és innál egy jó kis citromos vizet, vágynál a víz hűvösére, a citrom savanyúságára, akkor nem éred be azzal, hogy mutatnak neked egy filmet a citromos vízről, elég egyértelmű, igaz? A citromos víz, ahogyan kézbe veszed és megiszod, végigmegy a szádon, a nyelőcsövön, a gyomrodon,   minden érzékszervedet érinti és kielégíti, érzed, ahogy a szomjúság kielégül, jóllétet hoz.  Minden sejted "jóllakik" vele. Ha szomjas vagy, nem éred be a filmmel, még akkor sem, ha a film nézése közben már elindult a nyálelválasztásod. Ha egy kicsit odafigyelsz magadra, észre veheted, hogy valóban szomjas vagy, vagy pedig egy mesterséges vágy keltődik a film által. (Mesterséges vágyakkal tele vannak a filmek, a reklámok, és minden marketinges tudja, hogy vágyat kell kelteni... amire az ő terméke lesz a "megoldás".)
Ha a filmmel akarod kielégíteni a valódi szomjúságodat, nem fog menni. Ott van a testi reakció, de a hiányt nem tudod kielégíteni. Nem és nem. Megnézhetsz még 100 citromos filmet, egyre erősebb adagolásban, és szétcseszheted vele a nyálelválasztó rendszeredet, de nem tudod kielégíteni a szomjúságodat. A szervezeted nem hülye, egy idő után rájön, hogy valami itt nem stimmel, védekezésképpen próbálja az érzékelőrendszeredet letompítani (mondhatjuk úgy is, lebutítani), és ezt ürességként "érzékeled".  Ahogy a saját érzékelőrendszered tompul, úgy tudsz távolodni önmagadtól - hiszen nincs jelzés, ami jelezne, hogy 'hello, állj meg, rossz felé mész'. Egyre nagyobb az üresség, egyre nagyobb az űr. Egyre nagyobb űrt kellene betömni. Most már nemcsak a szomjúság a probléma, hanem a feszültség, hogy eltávolodtál önmagadtól, sőt egy idő után már nem is tudod eldönteni, hogy szomjas vagy-e vagy feszült... vagy mi bajod van.
Ugye milyen rettenetes kör?
Egyszerűbb az egész elején kitisztázni, hogy szomjas vagy-e valójában.

Így van ez a pornóval is. A valódi vágyat nincs az a pornó, ami ki tudná elégíteni.
A mesterséges vágyadra pedig bármelyik, mindegyik, válogatás nélkül alkalmazható valódi kielégülés nélkül. Nincs is nehéz dolga a vágykeltőknek, hiszen pont úgy, ahogy a citromra nyálelválasztással, a pornóra más testi reakciókkal válaszol a test.
Csakhogy ezt a testi reakciót kedveled, tetszik neked. Sőt, tovább is fejlesztheted, azaz eljuttathatod magad egyfajta hamis örömig.
Azért nevezem hamis örömnek, mert valahol mélyen belül érzed és tudod, hogy nem stimmel. Nem igazi. A tested reagált, kémiailag stimulált állapotba került, de az üresség ugyanúgy megjelenik. Minél többet alkalmazod, annál nagyobb az űr. Kezdesz eltávolodni magadtól. Megjelenik a feszültség.
Tiszta pillanataidban tudod, hogy ez nem jó neked, le akarsz állni.
De az önuralom nem megy, mert a mesterséges vágy és a testi reakció nem győzhető le önuralommal.
Egyre rettenetesebb a kör. 400 giga pornót dobtál ki, de egy hét alatt újra beszerzed. Most még jobbat. Egyre nagyobb adag kell, hogy valamit érezz, hogy a testedből reakciókat sajtolj ki.
Valahol a folyamat során megjelenik a bűntudat, a szégyen,  az értéktelenség, a nem vagyok elég jó tudata. atitkolózol, bezárkózol a saját világodba. Elszakadsz a valóságtól. Bánthatod is magadat miatta gondolatban és tettben. Egyre távolodsz önmagadtól. Meséled magadnak, hogy nincsen semmi baj, mindenki ezt csinálja. Pornót nézel a munkahelyeden, ezt használod, ha unatkozol, ha mérges vagy, ha megbántottak, minden feszültséget testileg oldasz ki magadól. Kicsapod az érzékelőrendszeredet. Csodálkozol, ha már nem kívánod a szexet valódi partnerrel. Csodálkozol, ha nincs merevedésed, vagy nem tart semeddig sem. Esetleg leellenőrzöd egy kis pornóval, hogy működsz-e még. Igen. Akkor  a partnert okolod (vagy a partner hiányát), vagy azt, hogy nem elég szexi, vagy kövér vagy megváltozott, elhidegült... Talán teszel még némi próbálkozást, hogy a partneredet megváltoztasd... ha esetleg ő is olyan lenne, mint a filmeken... De még ha a partnered hajlandó is, valójában már nem tud kielégíteni téged. (Amitől ő is önmagába zuhanhat.) Sajnálod is magad rendesen. Össze vagy zavarodva,  irány vissza a saját kis egyre zártabb magányodba... a saját "örömödet" senki nem veheti el tőled...
Tovább hazudsz magadnak... magadról. Kezded az identitásoddá tenni...
Szétcseszed a párkapcsolatodat, ha volt. Szétcseszed az életedet, ha volt.
Elég rettenetes kör, igaz?

Bármikor kiszállhatsz. Pontosabban szeretném, hogy tudd, VAN GYÓGYULÁS! Ha mélyre ástad magad, az nem két nap alatt történt, ezért jó, ha időt adsz magadnak hozzá!

Hogy mi a gyógyulás?

A gyógyulás ott van, ahol minden valódi, igazi, élő. (És ez nem biztos, hogy tökéletes... de igazi és élő.)
Ahhoz, hogy azt megtaláld a saját gyógyulásod útját, hajlandónak kell lenned szembenézni... legelőször is önmagaddal.
Amíg tagadod, hogy ez probléma lenne, nincs esélye a változásnak.
Attól függően, hogy milyen mélyen vagy belemerülve ebbe a körbe,  igen jó, és lerövidíted a gyógyulás útját, ha segítséget kérsz:

Szét kell választanod majd a valóságosat a mesterségestől.
Valódi vágy - mesterséges vágy
Valódi érzelem - mesterséges érzelem
Valódi én - mesterséges én

Jó ha tudod, hogy a partnered (ha van) nagy segítséget tud majd nyújtani neked, tehát előbb-utóbb jó, ha megosztod vele.

Az önuralom semmire sem jó, ha a tudatodban és az érzelmi világodban nem történik változás, akkor nem jutsz sehová.
Mindenkinek más a gyógyulás, hiszen mindenki másképp jutott el oda, ahol van, de valószínűleg ezeket a lényeges pontokat nem hagyhatod ki:
*  meg kell nyílnod
*  ki kell derítened, ki vagy te valójában
*  meg kell ismerned az érzékelőrendszered természetes működését
*  különbséget kell tenned a mesterséges és természetes vágyak között, és valamilyen egészséges módon le kell kezelned a mesterséges vágyakat
* meg kell találnod a működő megoldásokat az életed stresszes kérdéseire
* fel kell dolgozni a traumákat, amelyek a szexualitás terén értek korábban
* fel kell dolgozni az önkorlátozó hiteket és az önsajnálatot
* élni, valódi életet élni


(A cikk folytatása pár nap múlva a pornófüggők partnereinek fog szólni.)

Nincsenek megjegyzések: