2011. okt. 15.

Élet-tanulságok

Nem, nem hagytam abba a festést. Sőt. Új tanulságokat hozott az új technika. Itt összegyűjtöttem egy párat:

-Minden ecsetvonás számít.
Gyakran azt hisszük, hogy olyan kicsik vagyunk, hogy az igazán nem számít, amit mi teszünk, vagy tehetünk. Óriási tévedés. Egy ecsetvonás is számít. Megváltoztatja az egész képet. 

-Az a fekete, nem is annyira fekete.
Sokszor annyira el vagyunk foglalva a sötét árnyalatokkal, hogy mennyire rossz nekünk. És ha jobban megnézzük, nagyon messze van a valóságtól. Van attól még sokkal feketébb is. 

-A kontrasztok... a kontrasztok, hű, azok aztán fontosak.
Minél nagyobb a kontraszt, annál jobban látja az ember a különbséget. Van amikor szándékosan fel kell erősíteni, hogy egy szándék láthatóvá váljon. Hát nem így megy az élet többi területén is? A fekete és a fehér együttese és az összes árnyalatai. Egymagában, egy szürke tömeg semmit sem mond...

-Nincs befejezett kép, csak abbahagyott
ahogyan az életet sem lehet soha befejezettnek nyilvánítani. Mindig lehetne még tovább festeni, díszíteni,   újragondolni, megváltoztatni. Ott a lehetőség az aprólékos kidolgozásra, vagy a nagyvonalú vonásokra.
És bármikor le lehet törölni az egészet, és egy tiszta vászonnal indulni. 


1 megjegyzés:

Szemkép írta...

ecsetvonás...attól függ, hogy olajjal, vagy akvarellel festünk...az első esetben elég jól javítható, módosítható az alkotás, a másikban szinte esélytelen a javítás, mert kosz lesz a vége (persze úgy is lehet...)

nos, az árnyékok sem feketék...többnyire a fény forrástól függ, vagyis természetes vagy mesterséges fénnyel van-e dolgunk, illetve erős napsütés...és persze ott a mellette lévő tárgyak visszatükrözései...szóval kötözködve csak annyi, hogy jóval összetettebbnek, de attól függetlenül az is igaz, amit írsz