2012. márc. 2.

Sokoldalúság


Szerintem mindannyian azok vagyunk. Vagyis lennénk. 

Van egy ismerősöm, akiből "ömlenek a versek", mióta helyre tette magában a "ki vagyok?"
kérdést. Pontosabban levakarta magáról a szemetet, a korlátozó hiteket, a félelmeket.
Amúgy vállalkozást vezet, főz, utazik. És verset ír. Sokoldalú?
Igen. Mondhatnánk így is. 

Egy másik ismerősöm anya. Önmagában is sok kreativitást kíván. Sokoldalú? Naná. Még dolgozik is mellette. Festő. Depresszióból gyógyult ki a kreativitás - festés által. 

Egy harmadik mindennel foglalkozik, mindent bütyköl. Mellesleg verset is ír. Alapvetően az őt körülvevő világot alapanyagként látja, és folyton azon töri a fejét, mit lehet létrehozni belőle. Sokoldalú? De még mennyire. Nem kötelezte el magát semmi mellett. Ha címkét kellene ráaggatni, ezermesternek hívnánk. Tévészerelő is volt, amíg a tévéket javították. Ja, mellesleg időfizikát oktat. 

Szerintem mindannyian sokoldalúak vagyunk természetünknél fogva.
Csak...
csak van néhány éve-évtizede? egy tendencia a szakososdásra, a specializálódásra. Aminek ugyan sok-sok előnye van, csak a sokoldalúságot nem kedveli. Mintha a sokoldalúság gaz lenne, amit ki kell írtani. Vagyis valahol a természetünket kell megtagadni általa. 
És ha már egy ideje tagadjuk a természetünket, vagy olyan környezetben nevelkedünk, ahol ez a norma, akkor nagy fellélegzés ráébredni a sokoldalúságunkra.

Mert meg lehet tanulni kötni egy fél délután. A többi gyakorlás kérdése. 
Meg lehet tanulni szöget beverni. A többi gyakorlás kérdése.
Meg lehet tanulni webdesign-olni, vagy narancsos kacsát sütni, vagy kerítést festeni. És ha elég sok mindennel foglakozol, egyszer csak azt mondják rád, hogy milyen sokoldalú vagy. Te pedig bután visszanézel, nem is érted. Hiszen természetes.
Mert a legtöbb dolog abból származik, hogy volt valami, amit meg akartál csinálni, ki akartál próbálni, aztán egy kicsit gyakoroltad, vagy utánajártál. Ha nem úgy sikerült, tovább izgatott, hogy egy jobb verziót csinálj, működjön. 

Szerintem mindannyian legalább annyira sokoldalúak vagyunk, mint ez a csiszolt üveg. Minden oldal másként veri vissza a fényt. Gyönyörködünk a sokoldalúságban. 

---
Ha nem kellene félni, akkor te milyen oldaladat szeretnéd megmutatni?
Ha tudnád, hogy te is  ilyen sokoldalú vagy- mint a képen-, mit próbálnál ki? Miben teljesítenéd ki magad? 
Belőled versek ömlenének? Vagy madárfestmények? Talán könyvet írnál? 

Szerinted, meddig érdemes félni? 


3 megjegyzés:

Hajni írta...

Kedves Anikó!
Pontosan a minap jutott eszembe ez a kérdés és nem tudom egyöntetűen megfogalmazni a választ. Ha túl sok minden érdekel, foglalkoztat, nem tudok igazán elmélyülni egy-két témában, mert sok-sok más is érdekel. Színes ember vagyok vagy szürke? Nem tudom. Azt tudom, hogy kevés a mai teljesítményorientált világban, DE mégis boldog, mert sok mindenben meglátom a szépet! Köszönöm ezt a témafelvetést (is).

Makay Anikó írta...

A szivárvány is kevés ebben a mai világban? Pedig nem mélyül el egyik színben sem. Ha valamelyik hiányzik... mondjuk a kék vagy a piros? Hát ugye, olyan szivárványt meg ki látott?
Nem lehet az olyan kevés!

Hajni írta...

Milyen igazad van!!! KÖSZÖNÖM!