2011. jan. 20.

Én tudom

Ha van/volt 2-3 év körüli gyermeked, tudod miről beszélek. "Éééén tuu...dooommm. "
Hadd csináljam én. Én tudom.

Igen, te is tudtad. Amikor ekkora voltál. Határozottan. Még visítottál is, ha nem hagyták, hogy tudjad.
És ahogyan telt az idő, egyre nagyobbá váltál, egyre több élményt gyűjtöttél ezzel kapcsolatban, és a környezeted visszaigazolta vagy letörte a tudományodat, ezért

1.) meggyőződéseddé vált, hogy tudod. És TE vagy az, aki jól tudja. A többiek tévednek, és nem is tudhatják. 
2.) erőből, indulatból beléd verték, hogy nem tudod... vagy nem elég jól. Sosem vagy elég jó. 
0.) vagy?

Ezért 
1. Te mindent jobban tudsz. Neked kell megoldanod mindenki problémáját, hiszen te tudod. De még nem is oldod meg, azért jobb, ha mindenki hozzád fordul legalább tanácsért. Mert te tudod. Sosem hibázhatsz. És amit te megoldasz, az meg van oldva. Kész. Passz. A világ sorsa rajtad áll.

2. Ezért semmibe nem mersz belefogni, mert nem tudod elég jól. Nem vagy elég felkészült. Hibázhatsz. És annál szörnyűbb nincs is, mint szégyenkezni amiatt, hogy nem vagy elég jó, alkalmas, felkészült... stb. Soroljam? És ettől még szörnyebben érzed magad.

0.)vagy? 

Vagy létezik nulladik megoldás? 
Szerintem igen. 
Amikor a környezeted hitrendszeréből sikerül kiszabadulnod. 
Aztán pedig a sajátodból is.
Mint aki a rabságból kiszabadul: végre friss levegő, friss energia, friss élet.

1. Mert akkor nem kell mindent tudnod. Leveheted a mindent tudás felelősségét magadról (mert valljuk be, nagyon-nagyon stresszes állandóan mindent tudni... vagy legalábbis tudni vélni. Ugyanis nagyon gyorsan kiderül, hogy a mindent-tudás-emberének igencsak lyukas a tudása...)

2. És ha nem kell mindent tudnod, akkor nem kell tovább a halogatással/túlevéssel/iszogatással/egyéb önromboló szerekkel húznod az időt (mert hiszen, nem kell tökéletesnek lenned, a "nem-vagyok-elég-jó" áthúzva, mert valljuk be nagyon stresszes és fárasztó alkalmatlannak lenni... és például kérhetsz segítséget, tanácsot, ötletet... sőt, te magad is lebonthatod a saját gondolat-korlátaidat.
És egy igazán bölcs ember, aki képes ilyesmit megtenni, akkor pedig hogyhogy ne lennél elég jó...

Akármelyik hitrendszerből van kiút. 
Ugyanis nagyon fárasztó éveken keresztül fenntartani a mindentudás vagy a nem vagyokelégjó ügyeit. És sok szenvedéshez, konfliktushoz vezet... ha mással nem, akkor Magaddal. 

Itt kérhetsz segítséget. Miért is ne lennél szabad? 

Nincsenek megjegyzések: