2009. dec. 3.

Műanyag mesék 3.- Nem vagyok elég jó?

Művészettel foglalkozó és/vagy érzékeny emberek örök kérdése "Nem vagyok elég jó?"
Akkor merül fel a kérdés, amikor nem a megfelelő embernek mutatod meg az alkotásaidat, ötleteidet, gyerekeidet. Amikor letörik a lelkesedésedet és örömödet: egy jól irányzott, jó szándékú, máskor akaratlan mondattal a földbe taposnak.
kép: forrása
Na, ekkor mi van? Mit teszel? Hogy állsz föl? Fölállsz egyáltalán?


Földhöz vágod az ecsetet, és levonod a következtetést, nem vagyok elég jó? Elkönyveled tehetségtelenségnek?

Furcsa módon ez a kérdés nem köthető gyakorlathoz. Mindegy, hogy két napja vagy két évtizede vagy alkotó. Mindegy, hogy tudod-e a szakmai fortélyokat. Mindegy, hogy hány sikeres kiállítás, hány sikeres könyv áll mögötted. Mindegy, hogy talán egyetlen eladott alkotásod sincs. Mindegy, hogy egyetlen támogatód vagy rajongód sincs. Mindegy. A kérdés ugyanúgy megtalál. Nem vagyok elég jó? (Haladók még ki is egészítik: "És mikor leszek?")

Az igazság: Nem számít. Amikor a megfelelő emberekhez eljut az alkotás, akkor értékessé válik. Mindig. Azok (maradnak) a művészek, akik nem hagyják abba az alkotást.

a művészek egy idő után akár még immunissá is válhatnak mások véleménye iránt. (Jó hír.) Alkotnak tovább. Megértik, hogy mindenkinek joga van véleményt formálni, akár még szembe is mondani. Megértik, hogy nem számít a diploma, a hatalmi pozíció és a kritikus jószándéka sem. És alkotnak tovább. Ismerik a jószándékról és a pokolról szóló bölcsességet. Alkotnak akkor is, ha nem minden alkotás műremek. Alkotnak, mert valami belülről hajtja őket. Mert ez a belső hajtóerő fontosabb, mint bármilyen külső vélemény. Alkotnak, mert alkotás nélkül nem lehetnek boldogok.

Mint a madarak az erdőben. Azért dalolnak ők is, mert belülről valami hajtja őket. Szerintem te sem hallottál még rigót keseregni, hogy "vajon elég jó vagyok?" Igaz, hogy a varjú sem kritizálja a rigó énekét...

Alkoss tovább! Neked is több művészetre van szükséged! A világnak is!


Nincsenek megjegyzések: